Antioxidanten tegen huidveroudering

Antioxidanten tegen huidveroudering

Vitamine E lost op in vet en beschermt ook de celmembranen tegen oxidatie. Ze is het meest geconcentreerd in weefsels die soms erg worden beschadigd, zoals de huid (14). Vitamine E houdt de huid elastisch en soepel. 

Vitamine C gaat ook de oxidatie van de huid en de vorming van vlekken tegen (daarom bevatten veel crèmes voor een rijpere huid vitamine C). 

Co-enzym Q10 is essentieel in de oxidatieve fosforyleringsketen (mitochondriën), beschermt tegen oxidatieve stress en celdood, en stimuleert de opbouw van de leder- en opperhuid (15). Ter herinnering: dat enzym zit vooral in vlees.

De diversiteit van onze voeding, het voldoende kauwen van ingenomen voedsel, het afschaffen van fastfood en stressmanagement zijn allemaal belangrijke factoren voor het behoud van een gezonde huid.

Carotenoïden zijn oranje en gele pigmenten die op grote schaal in de voedingsindustrie worden gebruikt voor hun kleurgevende, antioxiderende en fotobeschermende eigenschappen. Carotenoïden worden ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam deze stoffen kan omzetten in vitamine A (retinol). Ze zijn betrokken bij de genezing van de huid, de kwaliteit van de huid, droge dermatitis, eczeem… In de cosmetica worden ze gebruikt tegen veroudering, tegen rimpels en voor fotosensibilisatie (‘bruiningspillen’). Ze bevatten veel lycopenen, die de huid goed beschermen.

Vitamine A lost ook op in vet en remt ongetwijfeld de veroudering van de huid. Als voorloper van melanine bereidt vitamine A de huid voor op de zon en beschermt ze haar tegen agressieve invloeden van buitenaf. Carotenoïden leveren meer dan 60% van vitamine A. Daarnaast zijn er andere elementen bij de huid betrokken:

  • Selenium is een cofactor van glutathionoxidase, verhindert de Fenton-reactie en voorkomt zo de vorming van het hydroxylion (het schadelijkste ion voor ons lichaam).
  • Groene thee beschermt tegen oxidatie en de effecten van uv-stralen.
  • Omega 3, met name EPA (16), beschermt ook tegen de schadelijke effecten van uv op de huid (17).
  • De nucleaire vitamine D-receptor controleert de expressie van genen die coderen voor de ‘bron van jeugdigheid’ (18). Vitamine D reguleert cathelicidine (een antimicrobieel peptide) dat betrokken is bij aandoeningen als psoriasis, acne rosacea en atopische dermatitis.
  • Daarnaast is zink is een onmisbare bondgenoot voor een gezonde huid, want het werkt de genezing in de hand. Zink is daarnaast betrokken bij veel aandoeningen zoals acne, want het beperkt de bacteriële vermenigvuldiging en de ontstekingsreactie. In het geval van acne spelen natuurlijk ook andere factoren een belangrijke rol zoals probiotica, omdat de kwaliteit van de darmflora ook bepalend is voor een gezonde huid. Een tekort aan zink kan leiden tot een droge huid, broze, vlekkerige of gespleten nagels en dof haar. Het is een essentieel oligo-element voor de goede werking van de opperhuid.

Een gezonde en jeugdige huid vereist dus respect voor ons lichaam, bescherming tegen agressies van buitenaf, een gezonde en evenwichtige voeding, een optimale werking van onze mitochondriën en een goed beheer van stress en emoties.

Auteur: Olivier Segers

Lees ook:

  • De rol van tryptofaan in onze slaap

    Dit essentiële aminozuur is in grote hoeveelheden te vinden in onze voeding. Het zit vooral in bruine rijst, melk, vooral alfa-lactalbumine (&lsq...

    lees meer

  • Zink, een alomtegenwoordig sporenelement

    Zink, een alomtegenwoordig sporenelement Het is essentieel voor de vorming van antilichamen. Geschat wordt dat een zinktekort bij 95% van de bevolk...

    lees meer

  • Serotonine en GABA in het hart van ons slaapprobleem

    Het effect van kwalitatieve voeding mag niet over het hoofd worden gezien. Zo worden angst en slapeloosheid vaak in verband gebracht met een tekort aa...

    lees meer

  • Selenium, in de juiste dosis...

    Selenium is een metalloïde dat in 1817 werd ontdekt door de Zweedse chemicus Berzelius. Dit sporenelement is essentieel, maar het mag niet te vee...

    lees meer

Website by exsited.be
Sluiten

Zoeken