Belangrijke voedingsstoffen die veroudering vertragen

Belangrijke voedingsstoffen die veroudering vertragen

Alfaliponzuur (R-vorm), vitamine B1 en B3, resveratrol en L-carnosine zijn allemaal belangrijke stoffen. 

Alfaliponzuur is de krachtigste antioxidant, met de bijzondere eigenschap dat een teveel ervan geen kwaad kan! Het herstelt de pool van antioxidanten in het lichaam en is noodzakelijk voor de verbranding van glucose. Het is namelijk het meest beperkende element bij de opname van pyruvaat uit de glycolyse in de mitochondriën. Het activeert sirtuïnes dankzij pyruvaatdehydrogenase en vooral SIRT2 dankzij de verhoging van de NAD/NADH-verhouding. Die laatste speelt een zeer belangrijke rol in de intracellulaire redoxregulering, waardoor het mogelijk wordt informatie te geven over de metabolische toestand van de cel. Met andere woorden, die NAD/NADH-verhouding geeft ons een idee van de ‘jeugdigheid’ van ons lichaam. Ze werkt de leverontgifting in de hand, is een chelator voor zware metalen en gaat door het bloed-hersenmembraan. In onze voeding is ze aanwezig in broccoli en spinazie, maar we zouden er elke dag kilo’s van moeten consumeren, en dat is niet echt aan te raden… De juiste supplementen zijn daarom van groot belang (4, 5). 

Vitamine B1 (of thiamine) zorgt ervoor dat pyruvaat de mitochondriën binnendringt en wordt omgezet in acetyl-CoA (via pyruvaatdehydrogenase) (6). 

Vitamine B3 (of niacine) is betrokken bij NAD, dat op zijn beurt nodig is voor de glycolyse, mitochondriën, ontgifting, sirtuïneactiviteit, recycling van alfaliponzuur en GSH (gereduceerd glutathion). 

Carnosine is een waardevolle bondgenoot tegen veroudering en vrije radicalen. Het is een dipeptide dat wordt verkregen na vertering van vlees in onze maag en darmen (let op voor mensen die geen of weinig vlees eten). Het bevindt zich vooral in de skeletspieren en de hersenen, de gebieden die het meest worden belast. Het is een krachtige antioxidant, antiglycans, pH-buffer en chelator van tweewaardige metalen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het carnosinegehalte met de leeftijd afneemt (7, 8). Het remt huidveroudering (9), diabetes en de ziekte van Alzheimer (10, 11).

Auteur: Olivier Segers

Lees ook:

  • Vitamine D, een pleiotroop hormoon

    Eerst en vooral is de term vitamine D niet correct. Een vitamine (vitale amine) is per definitie een stof die het lichaam nodig heeft voor een normale...

    lees meer

  • Antioxidanten tegen huidveroudering

    Vitamine E lost op in vet en beschermt ook de celmembranen tegen oxidatie. Ze is het meest geconcentreerd in weefsels die soms erg worden beschad...

    lees meer

  • Hoe oxidatieve stress verminderen?

    Het is essentieel om oxidatieve stress te verminderen. Dit kan door voedingsmiddelen te consumeren die veel antioxidanten bevatten (fruit, groenten, k...

    lees meer

  • Serotonine en GABA in het hart van ons slaapprobleem

    Het effect van kwalitatieve voeding mag niet over het hoofd worden gezien. Zo worden angst en slapeloosheid vaak in verband gebracht met een tekort aa...

    lees meer

Website by exsited.be
Sluiten

Zoeken